Tuto celozrnnou bábovku budete mít hotovou za chvilku, i když se žloutky a bílky šlehají zvlášť. A navíc je naprosto bez přidaného tuku!
- 4 vejce*
- 5 lžic horké vody
- 120 g přírodního třtinového cukru
- zrnko soli
- 100 g celozrnné hladké mouky*
- 100 g celozrnné hrubé mouky*
- (nebo 200 g celozrnné polohrubé mouky*, pokud ji máme)
- dle chuti kakao*, čokoládové pecičky*, strouhaný kokos*...
- máslo* a strouhaný kokos* na vymazání a vysypání formy
Nejprve si vymažeme bábovkovou formu máslem a vysypeme strouhaným kokosem (nebo hrubou moukou, pokud nám chuť kokosu vadí). Předehřejeme troubu na 160 °C. Připravíme si dvě vysoké nádoby na šlehání bílků a žloutků. Ta na žloutky by měla být větší, protože v ní chceme vymíchat těsto. Rozklepneme vajíčka a do větší nádoby oddělíme žloutky, do druhé bílky. Ke žloutkům přidáme 5 lžic horké vody, 2/3 cukru a ručním šlehačem šleháme na vysoké obrátky několik minut do pěny. Potom metličky šlehače opláchneme a vyšleháme bílky se špetkou soli. (Nemusíme metličky šlehače utírat vyloženě do sucha, bílkům trochu vody ve vyšlehání nezabrání. Co jim vadí je mastnota.) Když jsou bílky vyšlehané do pevného sněhu (tak, že lze nádobu obrátit dnem vzhůru a nic se nestane), tak do nich zašleháme zbylý cukr. Nyní postupně zamícháváme do žloutkové pěny mouku a sníh z bílků (začneme však několika lžícemi mouky) a vždy šetrně zamícháme (těsto nyní spíše opatrně pomalu obracíme). Než těsto vylijeme do formy, můžeme je ochutit několika lžícemi strouhaného kokosu či čokoládových peciček. Chceme-li získat mramorovanou bábovku, pak půlku těsta vylijeme do formy, ke druhé přidáme lžičku kakaa, opatrně promícháme a přidáme do formy. Pečeme při 175 °C asi 30 minut. Bábovka je upečená, když lehce odstává od okrajů a při zatlačení na povrch se vrací zpět. Můžeme ji také otestovat špejlí. Do bábovky píchneme špejlí, a když ji vytáhneme, tak na ní nesmí být těsto.
* = bio