Kontaktujte nás: 731 169 016, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

axxen
Když chcete jíst,
ne konzumovat.
×
 x 

košík je prázdný
Nákupní košík
košík je prázdný


1125Ještě počátkem dvacátého století platilo, že čím bělejší cukr, tím kvalitnější. Známkou luxusu bylo dokonalé přečištění a získání prakticky čisté sacharózy.

Trend přečišťování potravin a zbavování je všech zbytkových látek pokračoval – s přestávkami v dobách války – až do sedmdesátých let. Pouze ojedinělé hlasy lékařů, dietologů a léčitelů upozorňovaly na nesmírně cenné nutriční látky, o které čištěním potravin přicházíme – vlákninu, minerály, vitamíny a enzymy. Sedmdesátá léta znamenala – nejprve ve Spojených státech a později i v Evropě – počátek návratu k přírodní stravě. Tento trend do dnešní doby neochabl, naopak, počet obchodů se zdravou výživou v západních zemích roste a zdravým potravinám je vyhrazena čím dál tím větší plocha i v běžných obchodech. 

image

Co to je přírodní třtinový cukr?

Tajemství přírodního třtinového cukru spočívá ve vyšším obsahu zbytkové melasy. Ta obsahuje cenné minerály, které se jinak při výrobě cukru ztrácejí. Podle obsahu melasy rozlišujeme různé druhy přírodního třtinového cukru – od světlého téměř bílého cukru po téměř černý melasový cukr. V České republice se pěstuje cukrová řepa a prakticky veškerý prodávaný cukr je řepného původu. V obchodech zdravé výživy je k dostání i přírodní řepný cukr. Ten však neobsahuje žádnou třtinovou melasu a má jinou chuť i vůni než přírodní třtinový cukr. Neměl by se s ním proto zaměňovat.

 

Třtina a Mauritius

Ostrov Mauritius je obdařen ideálními podmínkami pro pěstování cukrové třtiny. Vulkanický původ ostrova zajišťuje úrodnou půdu bohatou na minerální látky. Klimatické podmínky jsou jako stvořeny pro cukrovou třtinu. Období od ledna do března je velmi horké a vlhké. V této době mladé rostlinky rychle rostou a sílí a koncem března dorůstají do výšky pěti metrů. V květnu a červnu přeměňují žhavé sluneční paprsky škrob v rostlinách na cukr. Šťastný nápad pěstovat cukrovou třtinu na Mauritiu dostal holandský guvernér Adrian Van der Stel v roce 1639. Od té doby se třtina pěstuje na ostrově nepřetržitě téměř 350 let. V současnosti se tento ostrůvek v Indickém oceánu řadí mezi deset největších vývozců cukru na světě. Mezi tradiční odběratele patří země Evropy a Severní Ameriky, s mauritijským cukrem se však můžeme setkat po celém světě. Mezi hlavní odběratele přírodních třtinových cukrů patří státy Evropské unie, USA, Kanada, Švýcarsko, Izrael, Austrálie a další země.

 

image

Výroba třtinového cukru

Sklizeň třtiny a výroba cukru na Mauritiu probíhá způsobem, který je šetrný k životnímu prostředí. Cukrová třtina je vysoká rostlina podobná bambusu. Zralá třtina se poseká a ihned dopraví do zpracovatelského závodu. Tam se rozdrtí a získá se sladká třtinová šťáva. Ze vzniklé suché drti, tzv. bagasse, se vyrábí ekologické palivo, které se používá jako zdroj energie při výrobě cukru. Poté, co se ze třtinové šťávy odstraní mechanické nečistoty usazením a filtrací, se šťáva zahustí šetrným odpařením. Ze vzniklého hustého sirupu se trojnásobnou krystalizací získává cukr. Při první krystalizaci se odděluje světlý cukr, při druhé tmavší a při třetí nejtmavší cukr, který je nejbohatší na melasu. Přírodní cukry jsou vyráběny pro přímou spotřebu, a proto je jejich výrobě věnována velká pozornost. Jakoukoli odchylku od kvality by totiž zákazník ihned poznal. Celý výrobní postup je detailně rozpracován v podnikových manuálech, které obsahují přesné požadavky na dodržování a kontrolu hygieny výroby a kvality výrobku. Také proto se výroba přírodního třtinového cukru může pochlubit certifikátem ISO 9000, který zákazníkům garantuje standardní kvalitu.

 

Nabízené druhy cukrů

V současnosti nabízíme šest typů přírodního třtinového cukru. Čtyři z nich – surový, demerara, muscovado a melasový – pocházejí z ostrova Mauritius. Pátý – Naturala – byl vyroben v Kolumbii a pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství. Poslední – Rapadura – je vlastně sušená třtinová šťáva, která se získává šetrným odpařením třtinové šťávy bez odstranění melasy, a pochází z Brazílie.

Biorecepty

Jsme česká společnost, která nabízí široký sortiment vysoce kvalitních biopotravin a potravin zdravé výživy, od klasiky, jako je třtinový cukr, javorový sirup, bio oříšky či bio sušené ovoce až po speciality jako bio fair trade čokoláda, bio pivo, bio sirup z agáve či bio sušená třtinová šťáva RAPADURA. V nabídce máme jak výrobky vlastní značky, tak vybrané výrobky jiných značek.

KONTAKTY

bio nebio s.r.o.
Průmyslová zóna 103
267 51 Bavoryně
Telefon: 311 532 039
Mobil: 731 169 016, 734 534 543
E-mail: info@bionebio.cz

731 169 016