Kontaktujte nás: 731 169 016, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

axxen
Když chcete jíst,
ne konzumovat.
×
 x 

košík je prázdný
Nákupní košík
košík je prázdný


Pamatujete ještě dobu, kdy byly špagety podpultovým zbožím a vrcholem těstovinové gastronomie byly nudle s mákem? Dnes se zdá, že není nic snazšího, než hodit do nákupního vozíku libovolný balíček z nepřeberné řady těstovin ze supermarketu. 

Důležité přeci je, jak těstoviny dochutíme: domácí omáčkou z rajčat ze zahrádky, s farmářským česnekem jako aglio olio či čerstvým bazalkovým pestem s piniovými semínky. Správně? Špatně! I na tak jednoduché záležitosti, jako je směs semoliny (krupice z tvrdé pšenice) s vodou, se dá hodně zkazit – nebo z pohledu ekonomiky výroby „vylepšit“. V naší nabídce naleznete bio těstoviny značky RAPUNZEL, které jsou o dost dražší než ty ze supermarketu. Nechte nás prosím vysvětlit vám, proč si myslíme, že cena není u těstovin to nejdůležitější.

Každá výroba začíná u surovin. U pšeničných těstovin je žádoucí, aby byly vyrobeny z tvrdé pšenice durum. To by měl být první údaj, který nás na sáčku těstovin zajímá. V případě velkých producentů je semolina nakoupena od momentálně nejlevnějšího dodavatele, schopného dodat dostatečně velké množství splňující několik základních chemických a mikrobiologických parametrů. Někteří výrobci však spolupracují se svými dodavateli dlouhodobě a vědí, kde a za jakých podmínek pšenice vyrostla. A pak je zde ještě jedna možnost, vypěstovat si obilí sám. A tu využívá italské sdružení zemědělců Alce Nero, výrobce těstovin značky RAPUNZEL. Jeho členové pěstují veškerou špaldu a převážnou část tvrdé pšenice pro výrobu svých těstovin. Zbytek pšenice je vykupován od biofarmářů z regionů Umbrie, Pulie a Toskánsko a těstoviny tak mají čistě italský původ. Jedinou další ingrediencí základní řady těstovin je pramenitá voda z lesů náhorní plošiny Cesane.

Důležité je i to, že použitá pšenice byla vypěstována v režimu bio, ve kterém členové sdružení Alce Nero hospodaří již déle než 30 let. Značná část českých spotřebitelů neumí docenit rozdíl mezi bio a nebio těstovinami – na rozdíl třeba od ovoce či zeleniny. Faktem ale je, že konvenční pšenice je od osiva až po sklizená zrna opakovaně ošetřována látkami, které z části zůstávají v mouce. A faktem také je, že konvenční potraviny obsahují řádově vyšší množství pesticidů, než biopotraviny.

To jsou tedy suroviny, ale na smíchání semoliny s vodou, vytvarování těstovin a usušení se přeci nedá nic zkazit. Omyl. I výroba tradičních těstovin probíhá trochu jinak, než těch průmyslových. Tradičně se těstoviny vyrábějí pomalým sušením při teplotách do 55 °C. Průmysloví výrobci těstovin však nyní používají vyšší teploty, aby těstoviny rychleji vyschly. Takto vyrobené těstoviny jsou však spíše pečené, než sušené, jsou křehké a snadno se lámou, mají nižší nutriční hodnotu a jsou hůře stravitelné. Navíc po nich dostaneme dříve hlad. Průmyslově vyráběné těstoviny poznáme také podle lesklého a hladkého povrchu. Výroba těstovin zde probíhá tradičním způsobem protlačováním těsta přes bronzové formy, které dodají těstovinám drsnější povrch, na kterém ulpívá více omáčky. Těstoviny se potom pomalu suší při nízkých teplotách. Proto mají charakteristickou chuť a při vaření do al dente ideální texturu.

Vybrat si můžete z těchto řad těstovin značky RAPUNZEL: Těstoviny semolina obsahují semolinu z tvrdé pšenice durum a jsou výbornou volbou pro ty, kteří nemají rádi chuť celého zrna. Celozrnné těstoviny jsou vyrobeny z celozrnné durum semoliny a oproti těstovinám z bílé semoliny obsahují cenné látky (minerály, vitaminy, esenciální oleje a vlákninu) z otrub a klíčku. Díky vynikající kvalitě tvrdé pšenice mají příjemnou ne příliš „celozrnnou“ chuť a nerozvaří se. Špaldové těstoviny jsou – na rozdíl od většiny jiných značek – vyrobeny ze speciální tvrdé špaldy, a proto se také nerozváří a nelepí. Nabízíme různé tvary těstovin, např. spirálky dobře vážou omáčku, lasagne jsou nezbytné pro přípravu stejnojmenného pokrmu, široké nudle jsou výborné do polévek a u dětí vedou barevné těstoviny (barvené sušenou bio zeleninou) a písmenka do polévky.

Biorecepty

Jsme česká společnost, která nabízí široký sortiment vysoce kvalitních biopotravin a potravin zdravé výživy, od klasiky, jako je třtinový cukr, javorový sirup, bio oříšky či bio sušené ovoce až po speciality jako bio fair trade čokoláda, bio pivo, bio sirup z agáve či bio sušená třtinová šťáva RAPADURA. V nabídce máme jak výrobky vlastní značky, tak vybrané výrobky jiných značek.

KONTAKTY

bio nebio s.r.o.
Průmyslová zóna 103
267 51 Bavoryně
Telefon: 311 532 039
Mobil: 731 169 016, 734 534 543
E-mail: info@bionebio.cz

731 169 016