Výborný sladký nákyp, který můžeme podávat s horkou či studenou vanilkovou omáčkou, se zmrzlinou, šlehačkou nebo čokoládou. Je dobrý i za studena.
125 g quinoy*
300 ml mléka*
kousek citrónové kůry*
60 g másla*
80 g přírodního třtinového cukru*
2 vejce*
500 g tvarohu*
1 lžíce celozrnné mouky*
1,5 lžičky kypřícího prášku*
1 třešňový kompot*
40 g loupaných mandlí*, nakrájených na kousky
olej na smažení*
plátky másla*
Quinou vaříme zvolna s mlékem a kouskem citrónové kůry po dobu 15 minut, potom vypneme vařič a necháme na plotýnce dojít pod pokličkou dalších 10 minut. Sundáme z plotny a necháme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky spolu s máslem a cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme tvaroh a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Uvařenou quinou (bez citrónové kůry), odkapané třešně a nakrájené mandle vmícháme do tvarohové směsi. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který šetrně přimícháme. Formu (dortovou formu, pekáček či menší formičky na koláč) vymastíme olejem a plníme směsí. Na vrch dáme plátky másla a můžeme ozdobit třešněmi. Pečeme při 175 °C 25 minut až 1 hodinu, dle velikosti formy.
* = bio
Recept přebrán se svolením z www.rapunzel.de.