Vanilkové kešu rohlíčky máčené v Sambě a sypané kokosem, mandlemi či brusinkami jsou zajímavou variací oblíbeného vánočního cukroví.
Těsto:
- 50 g kešu oříšků*
- 150 g hladké celozrnné mouky*
- 45 g přírodního třtinového cukru*
- 110 g margarínu
- 1 vanilkový lusk*
- špetka mořské soli
Zdobení:
Kešu oříšky rozmixujeme v mixéru najemno. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a střenkou nože setřeme vnitřek lusku k ostatním ingrediencím na těsto. Vše smícháme a rukama zpracujeme na hladké těsto.Těsto necháme v chladu odpočinout alespoň půl hodiny, nejlépe však přes noc. Těsto poté vyválíme na váleček, z kterého ukrajujeme menší kousky, ze kterých tvarujeme rohlíčky. Ty dáváme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Asi v půlce práce si dáme předehřát troubu na 180 °C (160 °C pro horkovzduch). Rohlíčky pečeme 12 - 15 minut, dokud nezačnou růžovět a vonět. Na vodní lázni necháme rozpustit Sambu Dark a brusinky a mandle nasekáme najemno. Po vychladnutí namáčíme každý rohlíček z poloviny do Samby a zdobíme střídavě kokosem, brusinkami nebo mandlemi. Nakonec necháme v chladu na plechu ztuhnout.
* = bio
Recept přebrán se svolením z www.rapunzel.de.