Palačinky plněné směsí mangoldu a čínského zelí s česnekem a kokosovým krémem jsou jedním z těch vynikajících vegetariánských receptů, které chutnají snad každému. A když je i přesto budou vaše děti bojkotovat, pak stačí dát stranou pár neochucených palačinek a připravit jim je na sladko.
Těsto:
- 4 vejce*
- 1 hrnek hladké celozrnné mouky*
- asi 2 hrnky mléka*
- špetka mořské soli
- olej na smažení*
Náplň:
- 2 střední mangoldy*
- 2 lžíce EP olivového oleje*
- 4 stroužky česneku* (nebo dle chuti)
- 1 sáček kokosového krému*
- 1/2 čínského zelí*
- mořská sůl
- zelený pepř*
Do větší mísy rozklepneme vajíčka a rozkvedláme metličkou nebo vidličkou. Poté přidáme špetku soli a postupně zamícháváme mouku. Výsledné těsto má být řídké, takže pokud nám přijde příliš husté, přidáme trochu mléka. Rozpálenou pánvičku vymastíme peroutkou (nebo na ni můžeme nalít trochu oleje na smažení, ale palačinky pak budou mastnější), nalijeme doprostřed malou naběračku těsta a nakláněním pánve těsto rozlijeme po celé pánvi. Po chvíli palačinku otočíme a osmažíme i z druhé strany. Horké palačinky skládáme na sebe na vyhřátém talíři pod pokličkou nebo pod mísou, aby nevystydly. Náplň připravíme tak, že opláchnutý mangold nakrájíme na nudličky (nejchutnější jsou zelené listy, spodek mangoldu odřízneme), na rozpálený olej hodíme na pár vteřin oloupaný a prolisovaný česnek a jakmile začne měnit barvu, přidáme mangold a promícháme. Potom hned přidáme kokosový krém a asi 5 minut mícháme. Sundáme ze sporáku, přidáme nakrájené čínské zelí, promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme asi 5 minut stát. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Nyní dáme na nahřátý talíř palačinku, polovinu palačinky pokryjeme několika lžícemi náplně a palačinku přeložíme. Podáváme teplé s čerstvou zeleninou. Příjemnou změnou pro milovníky kari je přidání lžičky kari koření na rozpálený olej spolu s česnekem.
* = bio