Když se řekne štrúdl, tak si možná představíme přeslazený zákusek z tučného listového těsta. Ten opravdu se zdravou výživou snad kromě jablek nic společného nemá. Ale naše babičky dělaly jiný druh štrúdlu, štrúdl tažený či vyvalovaný. Nevytvářel sice křupavé plátky těsta, jako ten listový, ale byl méně tučný, a tím pádem i zdravější.
Těsto:
- 300 g hladké mouky* (výtečná je špaldová, můžeme použít celozrnnou, ale i bílou mouku)
- 90 g rostlinného oleje* (slunečnicového na pečení či olivového)
- 1 vejce* (není nutné)
- 1/4 lžičky mořské soli
- cca 80 - 100 ml vody
- 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
Náplň:
- 5 středních jablek*, oloupaných, zbavených jádřince a nakrájených na malé kousky
- 4 hrsti rozinek* nebo sušených brusinek*
- skořice*
- dle chuti vlašské ořechy*, lískové oříšky*, strouhaný kokos*, mletý mák*...
Těsto připravíme buď v domácí pekárně (10 minut hnětení stačí) nebo složky prostě smícháme. Sypké složky smícháme na pracovní ploše, přidáme vajíčko a olej, promícháme a postupně přidáváme vodu, dokud se nevytvoří polotuhé těsto, které se nechytá podložky. Kolik vody je nutno použít závisí na druhu použité mouky a uvedené množství je pouze orientační. Těsto rozdělíme na dvě části a necháme v chladu asi 20 minut odpočinout. Mezitím si nakrájíme jablíčka. Nyní na pomoučněném vále rozválíme jednu polovinu těsta do tenka. Čím tenčí, tím lepší, ale nesmí se trhat. Posypeme jablky, rozinkami a skořicí a můžeme přidat i strouhaný kokos, lehce upražené a nahrubo nasekané oříšky či mletý mák. Nakonec opatrně zavineme. Totéž uděláme s druhou půlkou těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut a ke konci pečení potřeme povrch vodou. Štrúdl je i bez přislazování dostatečně oslazený jablíčky a rozinkami, ale pro děti či velké milovníky sladkého jej můžeme posypat mletým přírodním třtinovým cukrem.
TIP: Práci si usnadníte, když utrhnete větší kus papíru na pečení, lehce ho pomoučníte a vyválíte těsto na něm. Při zavinování štrúdlu zvedáme papír, těsto oddělujeme od papíru postupně a těsto se netrhá, i když je tenké. Zavinutý štrúdl přesuneme i s papírem na plech bez rizika roztržení.
* = bio