Čerstvé slunečnicové máslo je vhodnou alternativou k arašídovému máslu pro ty, kteří mají alergii na arašídy. Má výbornou chuť a je super zdravou náhradou margarínu či máslu.
- 3 hrnky loupané slunečnice*
- 1/2 lžičky mořské soli
- 2 lžičky medu*, rapadury* nebo sirupu z agáve*
Slunečnicová semínka lehce opražíme. Pokud používáte horkovzdušnou troubu, tak stačí pražit 20 minut při 140 °C, v normální troubě pražíme 20 minut při 160 °C. Každá trouba je jiná, takže se raději občas podíváme do trouby, nezačínají-li semínka moc hnědnout. Na výrobu slunečnicového másla potřebujeme semínka jen lehce opražená, takže ve chvíli, kdy místy zezlátnou a zavoní z trouby, je hotovo. Upražená semínka necháme trochu vychladnou, dáme do mixéru a mixujeme. A mixujeme. A mixujeme. Postupně se bude měnit struktura směsi, z hrubé drti, přes jemnou drť, až konečně začnou semínka pouštět olej a začne vznikat pomazánka. Jakmile je pomazánka dostatečně řídká (někdo má rád tužší, někdo tekutější), přestaneme mixovat. Každá semínka jsou jiná, některá mají více vlhkosti či tuku než jiná, takže pokud se ani po deseti minutách mixování nevytvoří pomazánka, můžeme k semínkům přimixovat lžíci oleje (nebo lžičku vody). Nakonec slunečnicové máslo dochutíme oblíbeným sladidlem - medem, třtinovým cukrem, sirupem z agáve... Ale jen troškou, pokud nechceme vyloženě sladkou pomazánku třeba pro děti na chleba. Slunečnicové máslo mažeme na pečivo (samotné nebo třeba s marmeládou či medem), namáčíme do něj kousky zeleniny jako zdravý předkrm a můžeme z něj péct i sušenky. Ve většině receptů lze snadno nahradit arašídové máslo máslem slunečnicovým.
TIP: Slunečnicové máslo můžeme použít i z nepražené slunečnice, ale chuť není tak výrazná.
* = bio