I když v českých končinách zní název oblíbené blízkovýchodní pomazánky hummus poněkud bizarně, její chuť je skutečně vynikající. Překvapte i Vy své přátele či rodinu touto jednoduchou orientální specialitou!
- 1 plechovka (400 g) sterilované cizrny*
- 6 lžic čisté sezamové pasty tahini*
- 1 – 2 stroužky česneku*
- mořská sůl
- šťáva z citrónu*
- extra panenský olivový olej*
- snítka petrželky*
- zelenina* a pita chléb na nabírání
Ze sterilované cizrny slijeme většinu vody a rozmixujeme s tahini a rozetřeným česnekem. Dle chuti dosolíme a podáváme v misce či na talíři, pokapané šťávou z citrónu a olivovým olejem a ozdobené petrželkou. Servírujeme s pita chlebem a delšími špalíčky zeleniny na nabírání (mrkev, řapíkatý celer, okurka…).
TIP: Hummus můžeme obdobným způsobem připravit i z vařené cizrny či z instantní cizrnové pomazánky.
* = bio