Kdo neochutnal domácí omáčku z čerstvé bazalky, ten prostě neví, jak správné pesto chutná. I to nejlepší a nejdražší trvanlivé pesto z obchodu je proti ní jen slabou náhražkou. Vyzkoušejte i vy toto jednoduché, avšak neskutečně dobré jídlo!
- 1/2 hrnku EP olivového oleje*
- 4 hrnky čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku*
- 6 snítek petrželky*
- 1/2 hrnku piniových oříšků nebo mandlí*
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu*
- špagety* (semolina, celozrnné nebo rýžové)
- mořská sůl
- pepř*
Do mixéru dáme bazalku, olej, česnek, petrželku, mandle a sůl a pepř na dochucení. Rozmixujeme směs najemno a přimícháme sýr. Promícháme se špagetami a podáváme posypané trochou parmezánu navíc. Pesto omáčka má výraznou chuť, a proto je ideální i na bezlepkové rýžové těstoviny.
TIP: Klasická pesto omáčka se podává s piniovými semínky místo mandlí. V Česku je však problém sehnat piniová semínka, a když už je seženeme, bývají často žluklá. Místo nich můžeme bez obav použít mandle. Chuť je sice jiná, ale také velmi příjemná.
* = bio