Kombinace jablek a tmavého melasového cukru vytváří jedinečnou a lahodnou chuť.
Těsto:
- 1 a 1/4 hrnku celozrnné mouky*
- 1/2 lžičky mořské soli
- 8 lžic rostlinného margarínu*
- 4 až 5 lžic ledové vody
Smíchejte mouku a sůl, přidejte nasekaný margarín a dobře promíchejte. Poté přilijte ledovou vodu a vidličkou a poté rukama zpracujte. Pokud těsto neutvoří kouli, přidejte trochu víc vody. Hotové těsto dejte na čtvrt hodiny do ledničky a potom vyválejte na lehce pomoučněném vále. Vyválené těsto vložte do formy na koláč o průměru 25 centimetrů tak, aby byly vyloženy i stěny formy.
Náplň:
- 4 střední jablka*
- 2 lžíce surového cukru
- 4 lžíce melasového cukru
- 1 lžička mleté skořice*
- 1/2 lžičky nadrceného hřebíčku*
- 1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku*
- 2 lžíce škrobu* (nebo vanilkového pudinkového prášku*)
- 1/4 hrnku vody
Oloupaná a nastrouhaná jablka důkladně promísíme s ostatními ingrediencemi náplně a rozprostřeme na těsto ve formě. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 230 stupňů. Při této teplotě pečeme čtvrt hodiny a poté teplotu snížíme na 190 stupňů. Pečeme dalších asi 20 až 30 minut, dokud okraje těsta nezrůžoví. Buďte trpěliví, tento koláč je nejchutnější až druhý den!
* = bio