Tento italský předkrm z lilku je vynikající začátek každého večírku.
- 1kg lilku
- 1 lžíce mořské soli
- 1 lžíce olivového oleje extra panenského*
- 2 hrnky nahrubo nasekaného řapíkatého celeru*
- 3/4 hrnku nakrájené cibule*
- 1/3 hrnku vinného octa*
- 4 lžičky třtinového cukru*
- 3 hrnky passaty*
- 2 lžíce rajského protlaku*
- 6 zelených oliv*, vypeckovaných a nasekaných
- 2 lžíce kaparů*
- 5 ančoviček v oleji
Lilek nakrájíme na 2 cm velké kostky, na sítku zasypeme 1 lžící soli a necháme odkapat. Mezitím na troše olivového oleje mírně smažíme 15 minut celer s cibulkou a pak vyndáme. Použijeme velkou pánev. V té samé pánvi smažíme na troše oleje 10 minut propláchnutý lilek. Obojí pak přendáme do hrnce, přidáme ostatní ingredience a dusíme 15 až 20 minut. Osolíme a opepříme dle chuti, necháme vychladnout a podáváme na zeleném salátu s krekry nebo bílým chlebem.
* = bio