Tato rychlá a snadná varianta mrkvového dortu potěší i bezlepkáře, protože místo mouky jsou použity jáhly.
Těsto:
- 400 g jáhel*
- 150 g vlašských ořechů*
- 1 lžička skořice*
- ½ lžičky drcených hřebíčků*
- ½ lžičky vanilky*
- 2 lžičky prášku do pečiva*
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky mořské soli
- kůra z 1 citrónu*
- 270 g sušené třtinové šťávy*
- 3 vejce*
- 300 g mrkve*
- 200 ml oleje*
- 50 ml kefíru*
Jáhly umeleme na jemno, nemáme-li mlýnek na obilí, rozmixujeme je najemno v mixéru. Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo a ořechy nasekáme najemno. Troubu předehřejeme na 170 °C (spodní a vrchní ohřev) a dortovou formu vymažeme máslem či tukem a spodek vyložíme pečícím papírem. Sypké složky dobře promísíme, přidáme mrkev, vejce, olej a kefír a dobře promícháme. Těsto nalijeme do formy a pečeme při 170 °C asi 45 minut.
Krém:
- 125 g másla*
- 70 g sušené třtinové šťávy*
- 100 g čerstvého sýra*
- ¼ lžičky vanilky*
Máslo a sýr vyndáme z ledničky a necháme zteplat. Ke změklému máslu postupně přimícháváme panelu s vanilkou, nakonec postupně přimícháme sýr. Vychladlý dort podélně rozřízneme, namažeme částí krému a zbytkem krému ozdobíme vršek dortu.
TIP: Místo vlašských ořechů můžete použít lískové oříšky, předem upražené v troubě (při 150 °C do voňava – cca 15 minut).
* = pokud možno bio, od souseda nebo domácí