Jednoduchý zdravý dezert slazený pouze datlemi, který dodá (nejen) vegetariánům bílkoviny i železo.
- 250 g quinoy*
- 50 g kokosového krému* (nebo kokosového mléka*)
- 200 g sušených vypeckovaných datlí*
- ¼ lžičky mleté vanilky*
- ½ lžičky mleté skořice*
- 5 lžic strouhaného kokosu*
- 1 lžíce kakaa*
- kakao* a kokos* na obalování
Quinou uvaříme dle návodu a necháme vychladnout. Datle zalijeme horkou vodou tak, aby byly ponořené, a necháme alespoň hodinu změknout. Máme-li rádi sladší deserty, použijeme o něco více datlí. Ve vysoké štíhlé nádobě rozmixujeme ponorným mixérem quinou, kokosový krém, změklé datle a asi 10 lžic vody z datlí (vodu přidáváme postupně tak, aby vznikla velmi hustá směs). Nakonec vmícháme kokos, vanilku a skořici. Z poloviny hmoty tvoříme malé kuličky, které obalujeme v kokosu. Do druhé poloviny hmoty vmícháme kakao a obalujeme ve směsi kakaa a kokosu. Kuličky necháme několik hodin uležet v chladu.
TIP: Recept můžeme obměňovat dle chuti strávníků: Místo datlí lze použít například sušené meruňky, můžeme přidat sekané mandle či ořechy, ořechové pasty, rozinky v rumu nebo třeba kardamom. Kuličky můžeme zalít čokoládou a získáme krásný kontrast křupavé čokolády a měkkého středu.
* = pokud možno bio