Tyto bezlepkové palačinky připravujeme namletím nebo umixováním celé pohanky. Je to šetrnější způsob, než použití kupované pohankové mouky, protože řada nutričních látek se po umletí časem ničí. Nerozmixované kousky pohanky navíc vytvářejí zajímavou a příjemnou chuť a texturu.
200 g pohanky*
2 vejce*
2 lžíce sušené třtinové šťávy* nebo třtinového cukru*
mléko* (kravské či rostlinné)
špetka mořské soli
olej na smažení*
javorový sirup*, povidla*, marmeláda* či sladký tvaroh* na dochucení
Pohanku nameleme nebo rozmixujeme v mixéru nahrubo (tak, že v ní zůstanou kousky), smícháme s ostatními ingrediencemi a přidáme tolik mléka, aby vzniklo řídké těsto (to můžeme nechat 20 minut uležet a poté doředit). Na malém množství oleje smažíme palačinky, které podáváme například s javorovým sirupem i sušenou třtinovou šťávou rapadura a se skořicí. Pohanka postupně bobtná a těsto houstne, takže je nutné je průběžně ředit mlékem. Po několikátém naředění získáme dojem, že je těsto nekonečné.
TIP: Pohankové palačinky jsou vynikající s rozvařenými jablky nebo hruškami: Ovoce oloupeme a nakrájíme na kousky, přidáme dle chuti rozinky a povaříme několik minut ve vodě s kusem celé skořice a několika hřebíčky. Vodu zcedíme (můžeme použít jako horký nápoj), vyndáme koření, a ovoce s rozinkami rozmixujeme na kaši.
* = pokud možno bio, od souseda nebo domácí