S domácími čokoládovými pralinkami zabodujete na každé oslavě a věřte, že mezi vánočním cukrovím zmizí jako první!
- 150 g smetany na šlehání*
- 225 g hořké čokolády na vaření*
- 25 g másla*
- 2 lžíce třtinového rumu
- Na polevu:
- 130 g bílé čokolády na vaření*
- 130 g hořké čokolády na vaření*
V misce na vodní lázni zahřejeme smetanu, sundáme ze sporáku a přidáme čokoládu a máslo. Necháme chvíli rozpouštět a pak vymícháme do hladka. Nakonec vmícháme třtinový rum. Mísu uzavřeme a dáme na několik hodin vychladit do ledničky. Pečící plech vyložíme pečícím papírem a ze směsi tvoříme malé kuličky, které klademe na plech. Plech s kuličkami dáme vychladit na dvě hodiny do ledničky. Nakonec na vodní lázni rozpustíme zvlášť bílou a hořkou čokoládu a necháme je vychladnout (ne však opět ztuhnout). Bílou čokoládu rozpouštíme velmi šetrně, protože při vyšších teplotách tvrdne (pokud se nám to stane, tak ji sundáme z vodní lázně a vmícháme do ní trochu oleje nebo másla). Půlku kuliček jednu po druhé rychle obalíme v hořké čokoládě a půlku v bílé, a necháme ztuhnout na plechu. Zbytkem polev můžeme pralinky dozdobit.
TIP: Jakmile jednou vyzkoušíte základní přípravu čokoládových pralinek, můžete začít experimentovat. Bílá čokoláda se dá dobarvit šťávou z červené řepy, dětem budou chutnat pralinky bez alkoholu z mléčné čokolády, můžete přidávat kokos, sekané oříšky či mandle, skořici a hřebíček…
* = pokud možno bio, od souseda nebo domácí