Vajíčkům se vyhýbají nejen vegani. Ať už bojkotujete vejce z důvodů etických či zdravotních, nebo je zrovna nemáte v ledničce, drcená lněná semínka zastanou jejich funkci ve všemožných těstech překvapivě dobře.
1 lžíce drceného lněného semínka*
3 lžíce horké vody
Drcené lněné semínko zalijeme horkou vodou a necháme chvíli nabobnat. Toto množství nahradí 1 vejce ve sladkých i slaných těstech.
TIP: Pokud nemáme drcené semínko, ale máme starý dobrý mlýnek na kafe nebo šikovný mixér, můžeme si vyrobit drcené lněné semínko i doma. V každém případě se nemusíme bát, že nám nadrcené lněné semínko zežlukne před očima, jak se někdy dočteme na internetu. Provedené studie, ve kterých se skutečně analyzovalo množství produktů žluknutí, prokázaly, že i drcené lněné semínko je poměrně dost stabilní, pokud k němu nemá přístup vzduch. Přebytek drceného semínka tedy stačí přesypat do těsnící nádoby, ideálně tmavé, a umístit do chladu. Takto nám vydrží v původním stavu několik měsíců.
* = pokud možno bio