Pokud ještě nemáte formu na muffiny, tak Vám můžeme tuto malou investici do vybavení Vaší kuchyně jen doporučit. Při přípravě malých muffinových báboviček nemusíte vůbec používat originální recepty na muffiny, stačí jakýkoli recept na třenou buchtu či bábovku.
- extra panenský olivový olej*
- 4 stroužky česneku*
- 1 menší cuketa*
- 8 větších rajčat*
- čerstvé bylinky (tymián*, rozmarýn*, dobromysl*…)
- cca 1 lžíce melasového cukru
- rajský protlak* dle chuti
- citrónová šťáva*
- pepř, sůl a feferonkový krém* na dochucení
Na oleji krátce osmahneme nadrobno nasekaný česnek s bylinkami, přidáme rajčata a cuketu, nakrájené na menší kousky, přivedeme k varu a vaříme za občasného míchání bez pokličky, dokud nezhoustne. Dochutíme melasovým cukrem a citrónovou šťávou dle sladkosti použitých rajčat. U kyselejších odrůd není citrónová šťáva zapotřebí, u sladších odrůd zase použijeme méně melasového cukru. Je-li chuť příliš mdlá, nebo nemáme čas omáčku dostatečně zredukovat, můžeme přidat trochu rajského protlaku. Nejlepší je v tomto případě středomořský rajský protlak. Nakonec dochutíme solí, pepřem a eventuelně chilli pastou. Je-li omáčka určena pro děti, které jsou zvyklé na kečup, můžeme ji rozmixovat tyčovým mixérem a trochu více přisladit.
TIP: Po vychladnutí je tato omáčka skvělým dipem třeba k tortilla chipsům.
* = pokud možno bio, od souseda nebo domácí