Mexický vrstvený salát s limetko-koriandrovým dresinkem je ideálním společníkem na cesty. K salátu můžeme podávat kukuřičné tortilla chipsy.
Dresink – na 2 uzavíratelné sklenice (viz foto):
- 2 pol. lžíce extra panenského krétského olivového oleje*
- 2 pol. lžíce slunečnicového oleje*
- 2 pol. lžíce čerstvé limetkové šťávy*
- 1 pol. lžíce česnekové pasty* (prolisovaného česneku)
- 1 pol. lžíce javorového sirupu typu A*
- 15 g nasekaného koriandru* (včetně stonků)
- 3 pol. lžíce vody
- špetka kajenského pepře
- sůl
- pepř
Salát:
- 1 plechovka červených fazolí*
- 100 g listového salátu*, umytého a nakrájeného na proužky
- 200 g grilovaných paprik nakrájených na větší kostky (případně sušená rajčata v olivovém oleji)
- 1 malou červenou cibuli* – nakrájenou na kostičky
- 150 g sterilované kukuřice
- pepř na dochucení
Rozmixujeme všechny přísady na dresink v mixéru, dokud se dobře nespojí. Na dno každé ze sklenic dáme 3 pol. lžíce dresinku a na něj položíme fazole jako první vrstvu. Poté postupně přidáváme všechny ingredience na salát, abychom vytvořili vrstvy. Můžeme přidávat v tomto pořadí: salát, papriky (sušená rajčata), cibuli, kukuřici, avokádo a navrch lístky koriandru. Uzavřeme sklenice a před podáváním v nich salát protřepeme. Ujistíme se, že je dresink rovnoměrně rozložený.
* = pokud možno bio
Recept přebrán se svolením z www.rapunzel.de.