Toto je zveganizovaná verze receptu z báječné knihy Umění francouzské kuchyně autorek Julie Child, Louisette Bertholle a Simone Beck. Zatímco tradiční francouzská kuchyně stojí na másle a smetaně, my jsme vyzkoušeli odlehčenou variantu. A opravdu to není překlep, použijeme dvě paličky česneku! Věřte, že výsledkem je jemná kaše s velmi příjemnou vůní. Veganská verze, kde brambory s česnekem doplníme extra panenským olivovým olejem a ovesným mlékem a smetanou, je také ideální kombinací, potýkáte-li se se zvýšeným krevním tlakem a cholesterolem. My jsme kaši podávali s vejci od našich spokojených slepic, vegani si samozřejmě zvolí jinou variantu.
- 2 celé paličky česneku*
- 1,3 kg brambor*
- 4 + 4 lžíce extra panenského olivového oleje*
- 1 hrnek ovesného nápoje Berief*
- 2 lžíce celozrnné hladké mouky*
- špetka pepře*
- 4 lžíce ovesného krému Berief (alternativa smetany)*
- 4 lžíce sekané petrželky* - není nezbytná
- mořská sůl dle chuti
V menším hrnci dáme vařit vodu. Paličky česneku rozebereme na jednotlivé stroužky, které vhodíme do vroucí vody a 2 minuty povaříme. Scedíme, osušíme a česnek oloupeme. Do většího hrnce dáme vařit vodu na brambory. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a vhodíme do vařící vody. Uvaříme do měkka. Zatímco se brambory vaří, připravíme si česnekový „bešamel“. Oloupané stroužky česneku zvolna za občasného zamíchání smažíme asi 15 – 20 minut na mírném ohni pod pokličkou na 4 lžících olivového oleje dokud nezačnou lehounce měnit barvu. Nesmí příliš zhnědnout! Mezitím zahřejeme ovesný nápoj k varu. Poté přisypeme k česneku mouku a asi 2 minuty mícháme, jako bychom připravovali světlou jíšku. Stáhneme z ohně a postupně přimícháme vroucí ovesné mléko a pepř. Směs rozmixujeme ponorným mixérem, znovu dáme na sporák a za stálého míchání 3 minuty povaříme. Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme na kaši. Přimícháme zbylé 4 lžíce olivového oleje. Postupně zašleháme česnekový „bešamel“ a ovesný krém. Dosolíme a chceme-li, přimícháme sekanou petrželku.
* = pokud možno bio