Sladké brusinkové želé neboli cranberry mold je nedílným doprovodem pečeného krocana na vánočním stole Severní Ameriky. Je vynikající v kombinaci s bílým masem, ale i divočinou, hovězím masem, grilovaným uzeným sýrem či uzeným tofu. Zbude-li nám na druhý den, můžeme ho podávat i na sladko s máslem na pečivu. Běžně se brusinkové želé připravuje s cukrem, my jsme použili naše březové sladidlo.
- 2 hrnky kanadských brusinek čerstvých nebo mražených
- 1 hrnek březového sladidla* (lze použít i kukuřičné sladidlo*)
- 1/4 hrnku vody
Všechny přisady zvolna vaříme za občasného míchání asi 15 minut, dokud brusinky nepopraskají. Poté směs rozmixujeme ponorných mixérem a hned plníme do formiček, které jsme propláchli studenou vodou a jen oklepali bez vysušení. Jako formičky svkvěle poslouží jakékoli misky s hladkým povrchem, ze kterých půjde želé snadno vyklopit. Dáme vychladnout na několik hodin do chladu. Poté želé lehkým tlakem z jedné strany uvolníme a vyklopíme na talířek. Želé je dostatečně pevné a snadno se vyklápí.
* = bio