Toto je jedna z milionu verzí třené buchty v provedení na plech a s vlašskými ořechy, kterou můžeme použít i jako těsto na vynikajícího velikonočního beránka. Část cukru je však nahrazena přírodním kukuřičným sladidlem, které nezvyšuje hladinu glukózy a nedodává tělu kalorie.
- 6 vajec*
- 100 g změklého másla*
- 115 g kukuřičného sladidla* nebo březového sladidla*
- 155 g třtinového cukru*
- špetka mořské soli
- špetka Bourbon vanilky*
- 1/2 lžičky citrónové kůry*
- 180 g celozrnné hladké mouky*
- 200 g celozrnné hrubé mouky*
- 3 lžičky kypřícího prášku*
- 150 g nahrubo namletých vlašských ořechů*
- 80 - 100 ml mléka*
- máslo* a hrubá mouka* na vymazání plechu
Hluboký plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Zapneme troubu na vrchní a spodní ohřev a nastavíme na 170 °C. Ve velké míse ušleháme vejce, máslo, kukuřičné sladidlo, cukr, sůl, vanilku a citrónovou kůru. Přimícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, ořechy a 80 ml mléka a vymícháme na hladkou směs. Je-li příliš hustá, přidáme ještě trochu mléka. Těsto vlijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut (dokud není špejle, zasunutá do těsta, suchá). Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na plechu. Poté nakrájíme na kostky. Podáváme samotné nebo se šlehačkou a jablečným rozvarem se skořicí. Můžeme použít i jablečné pyré.
* = pokud možno bio