Veganský burger z našeho veganského mletého má vysoký obsah bílkovin a konzistenci stejnou jako klasický burger z mletého masa. Jeho jemnou chuť je dobré zvýraznit třeba vegan grilovací či majonézovou omáčkou, kečupem a podobně. Můžeme doplnit i veganským plátkovým sýrem.
- 1 hrnek veganského mletého*
- 1 hrnek instantní pohankové kaše* (můžeme použít jakoukoli chuťově neutrální extrudovanou kaši)
- 1 lžíce sójové omáčky tamari*
- 2 lžičky lahůdkového sušeného droždí*
- 1/2 lžičky sladké papriky*
- mořská sůl
- pepř*
- 1 lžíce škrobu* (nebo 1 vejce*)
- olej na smažení*
Veganské mleté namočíme na 20 minut do osolené vody se sójovou omáčkou tak, aby bylo celé ponořené. Poté přidáme ostatní složky, dobře promícháme a postupně přidáváme vodu, dokud nezískáme hmotu připomínající mleté maso (cca půl hrnku). Netrváme-li na veganském konceptu, můžeme použít místo škrobu vejce. Z této základní hmoty tvoříme hamburgery a smažíme na oleji asi 6 minut z každé strany. Podáváme v bulce se spoustou zeleniny jako klasické hamburgery, ale volíme chuťově výraznější omáčky. Do základní hmoty můžeme přidat i drcený česnek nebo jednu malou uvařenou a nastrouhanou červenou řepu. A chceme-li jen omezit spotřebu masa, můžeme smísit základní směs s mletým masem až v poměru 1:1.
* = pokud možno bio