Základem bezmasých karbanátků je naše veganské mleté, které má stejnou texturu, jako mleté maso. Jeho jemnou chuť zvýrazníme štědrou dávkou česneku a majoránky a zeleninovým vývarem. Vegetariání mohou přidat vejce, které směs propojí a chuťově přiblíží klasickým karbanátkům z mletého masa.
- 1 hrnek veganského mletého*
- 1 hrnek instantní pohankové kaše* (můžeme použít jakoukoli chuťově neutrální extrudovanou kašii)
- 2 lžičky sypkého zeleninového vývaru*
- 2 lžičky lahůdkového sušeného droždí*
- 1/2 lžičky sladké papriky*
- 1 lžička majoránky*
- 4 stroužky česneku, rozetřené
- pepř*
- 1 lžíce škrobu* (nebo 1 vejce*)
- olej na smažení*
Veganské mleté namočíme na 20 minut do vlažné vody s rozpuštěným zeleninovým vývarem tak, aby bylo celé ponořené. Poté přidáme ostatní složky, dobře promícháme a postupně přidáváme vodu, dokud nezískáme hmotu připomínající směs na karbanátky (cca půl hrnku). Netrváme-li na veganském konceptu, můžeme použít místo škrobu vejce. Z této hmoty tvoříme karbanátky a smažíme na oleji asi 6 minut z každé strany.
TIP: Veganské mleté je skvělé pro snížení spotřeby masa u běžně se stravujících strávníků. Můžeme je smísit s mletým masem v objemovém poměru až 1:1, aniž by byl poznat rozdíl.
* = pokud možno bio