Mléčná natural rýže je po uvaření měkká a krémová, ale má výraznější chuť a pevnější texturu než rýže odrůd speciálně používaných na krémové rizoto. V kombinaci se zemitou hlívou a smetanovou lehce nakyslou chutí crème fraîche je nedostižná.
- 4 stroužky česneku*
- 2 cibule*
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje*
- 300 g hlívy ústřičné
- 1 kelímek crème fraîche*
- 2 hrnky mléčné rýže natural*
- sůl a pepř*
Nejprve dáme vařit rýži dle návodu na obalu. Česnek a cibuli nakrájíme na menší kousky, hlívu zbavíme tuhých stonků a také nakrájíme. Na olivovém oleji osmažíme česnek a cibuli do voňava (avšak ne do hněda!), přidáme hlívu a krátce osmahneme. Přilijeme trochu vody a dusíme asi 10 minut do měkka. Nakonec přimícháme crème fraîche a už jen prohřejeme na mírném ohni. Promícháme s vařenou rýží, dochutíme štědrou dávkou pepře a osolíme dle chuti. Podáváme dle chuti jen tak, nebo se strouhaným ovčím sýrem pecorino.
* = pokud možno bio