Nadýchaná piškotová bábovka se strouhanou čokoládou a vanilkou, kde je téměř polovina cukru nahrazena kukuřičným sladidlem. Většina sladkých receptů používá až moc cukru. Nahradíme-li část cukru kukuřičným sladidlem, které sladí o trošku méně, výsledná chuť je zpravidla lepší.
- 5 vajec*
- 70 g kukuřičného sladidla*
- 80 g přírodního třtinového cukru
- 100 g celozrnné hladké mouky*
- 100 g hrubé špaldové mouky*
- 1 lžička kypřícího prášku*
- 4 llžíce oleje*
- 1lžička citrónové kůry*
- 1/4 lžičky mleté vanilky*
- špetka soli
- 70 g strouhané hořké 70% čokolády*
- máslo* a strouhaný kokos* na vymazání a vysypání formy
Bábovkovou formu vytřeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem (nebo hrubou moukou, pokud nám chuť kokosu vadí). Zapneme troubu na 170 °C (horní a spodní ohřev). Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, do které zašleháme vanilku, citrónovou kůru, sůl a olej. Přimícháme směs mouky a kypřícího prášku. Opatrně vpracujeme bílky vyšlehané s několika zrnky soli na tuhý sníh (tak, že lze nádobu obrátit dnem vzhůru a nic se nestane) a strouhanou čokoládu. Těsto vlijeme do formy a hned dáme do trouby. Pečeme asi 35 - 40 minut. Bábovka je upečená, když lehce odstává od okrajů a při zatlačení na povrch se vrací zpět. Můžeme ji také otestovat špejlí. Do bábovky píchneme špejlí, a když ji vytáhneme, tak na ní nesmí být těsto.
TIP: Velmi zajímavá variace je použít pálivou hořkou čokoládu s chilli papričkami.
* = bio