Pro domácí cukroví je nejdůležitější kvalita surovin - voňavé máslo, dobrá mouka a nepřeslazená zavařenina. Máme-li po ruce čerstvou citrónovou šťávu a kůru, použijeme je!
- 24 dkg hladké špaldové mouky* (celozrnné, bílé, nebo půl na půl)
- 14 dkg změklého másla*
- 8 dkg sušené třinové šťávy (nebo třtinového cukru)*
- 2 žloutky*
- 1 lžička citrónové šťávy*
- 1/2 lžičky citronové kůry*
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme zabalené několik hodin v chladu uležet. Poté dáme do tepla a po změknutí vyválíme 0,5 cm plát. Vykrajujeme tvary, které pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut lehce do růžova. Slepujeme je nejlépe několik dní před podáváním nejlépe rybízovou nebo jinou nakyslou marmeládou. Linecké není nutné cukrovat, zanikla by tak chuť kvalitních surovin.
* = bio