Voňavé máslo, mandle, třinový cukr a pravá vanilka dělají z domácích vanilkových rohlíčků úplně jiné cukroví, než jsou ty kupované. Můžeme použít celozrnnou či bílou mouku, špaldová je ideální. A nahradíme-li klasické máslo rostlinným "máslem", jsou vhodné i pro vegany!
- 24 dkg hladké špaldové mouky* (celozrnné, bílé, nebo půl na půl)
- 20 dkg změklého másla*
- 5 dkg třtinového cukru*
- 11 dkg mandlí* mletých i se slupkou*
- třtinový cukr* na obalování
- 1/2 lžičky Bourbon vanilky*
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme zabalené přes noc v chladu uležet. Poté necháme v teple povolit a tvoříme buclaté malé rohlíčky (upečené rohlíčky jsou křehké, proto raději neděláme tenké konce). Rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Nedáváme je příliš těsně k sobě, protože při pečení nabydou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dokud konce nezrůžoví asi 10 - 13 minut. Po vytažení z trouby necháme na plechu trochu vychladnout a obalujeme ve třtinovém cukru, který jsme rozmixovali na moučku a smíchali s vanilkou.
* = bio