Spousta lískových oříšků, třtinová panela a Bourbon vanilka charakterizují naši verzi cukroví, které prý měl v oblibě i náš první prezident. Polovičního podílu celozrnné mouky se vůbec nemusíte bát. Naopak, chuť cukroví je s ní ještě lepší.
- 30 dkg hladké špaldové mouky* (půl na půl celozrnná a bílá)
- 20 dkg změklého másla*
- 10 dkg panely* nebo rozmixovaného třtinového cukru*
- 1 žloutek*
- 17 dkg pražených lískových oříšků*
- 1 lžíce kakaa*
- třtinový cukr* a Bourbon vanilka* na obalování
Pražené oříšky promneme v ruce a zbavíme slupek, co to jen jde. Namočíme na 2 hodiny do studené vody. Ze zbytku surovin vypracujeme těsto a do něj zapracujeme vysušené oříšky. Vyválíme 2 válečky o průměru cca 4 cm, zabalíme do pečícího papíru a necháme přes noc v ledničce. Druhý den krájíme ze studeného těsta 5 mm silné plátky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 - 13 minut. Vychladlá kolečka obalujeme ve směsi rozmixovaného třtinového cukru s vanilkou.
TIP: Pokud preferujeme méně sladké cukroví, neobalujeme kolečka v cukru a špetku vanilky přidáme rovnou do těsta.
* = bio