Taky znáte nějaké cukroví tak pracné, že si pokaždé říkáte, že příště už je určitě neděláte? Ale zároveň tak dobré, že ho všichni chtějí každý rok znovu? Tak to je přesně případ ořechových klátek. Bez mouky a bez másla, krásně ořechové, nadýchané a křupavé.
Na těsto:
- 32 dkg vlašských ořechů*
- 22 dkg rozmixovaného třtinového cukru*
- 2 bílky*
Na polevu:
- 15 dkg rozmixovaného třtinového cukru*
- 1 bílek*
Třtinový cukr - jak na těsto, tak na polevu - rozmixujeme na moučku. Nameleme ořechy. Z bílků, cukru a ořechů vymícháme těsto, které necháme stát při pokojové teplotě asi půl hodiny. Těsto by po odležení mělo být tužší, pokud byly bílky z větších vajec a těsto je velmi lepkavé, můžeme ho ještě zahustit mletými ořechy a rozmixovaným cukrem. Mezitím ručně vařečkou třeme polevu dokud nezbělá a nezhoustne - asi tak 20 minut. Na vál či pečící papír nasypeme trochu mouky nebo rozmixovaného třtinového cukru, na to dáme bochánek těsta a přes potravinářskou fólii vyválíme asi 4 mm vysokou placku. Rádýlkem vykrajujeme malé obdélníčky, které přenášíme na jídelním noži na plech vyložený pečícím papírem. Na každou klátku naneseme lžičkou polevu. Těsto vystačí na tři plechy. Plechy vložíme najednou do předehřáté trouby na 140 °C na horkovzduch. Po deseti- až patnáctiminutovém zapečení do lehounkéhoo zhnědnutí zmírníme na 110 °C a zvolna dopékáme asi jeden a půl hodiny. Je-li klátka po vychladnutí uvnitř suchá, jsou hotové.
* = bio