Velmi rychlá a jednoduchá pomazánka na pečivo, krekry či nakrájenou zeleninu, která zaujme nejen vegany.
250 g suché červené čočky*
4 lžíce panenského kokosového oleje*
mořská sůl
feferonkový krém*
limetková šťáva*
nasucho opražené nasekané kešu oříšky* (nejsou nutné)
Červenou čočku uvaříme dle návodu, přebytečnou vodu slijeme a necháme vychladnout. K vychladlé čočce přidáme kokosový olej, feferonkový krém (nebo mleté chilli papričky) a důkladně rozmixujeme. Dosolíme a necháme v ledničce několik hodin ztuhnout a uležet. Podáváme na pečivu, chuť můžeme dokreslit pokapáním limetkovou šťávou a posypáním sekanými kešu oříšky lehce opraženými na pánvi.
TIP: Pomazánku můžeme dát jako dip doprostřed velkého talíře a po stranách naaranžovat podélné kousky zeleniny – např. mrkve, okurky, cukety, řapíkatého celeru, papriky či žampiónů. Výborná je i jako dip k tortillovým chipsům. Používáme-li jako dip k zelenině, uděláme pomazánku slanější.
* = pokud možno bio