Mazanec s celozrnnou moukou, slazený medem a rozinkami. Pokud použijete máslo, je mazanec těžší a hutnější, mazanec s olejem je nadýchanější.
- 30 dkg hladké celozrnné mouky*
- 20 dkg hladké či polohrubé bílé mouky*
- 10 dkg medu*
- 10 dkg rostlinného oleje* (nebo másla* o pokojové teplotě)
- 2 žloutky*
- ½ kostky droždí*
- ½ lžičky soli
- cca ¼ l vody či mléka*
- kůra z 1 citrónu*
- ½ lžičky vanilky*
- 4 dkg rozinek* (nebo sekaných sušených meruněk*)
- 1 dkg kandované citrónové či pomerančové kůry*
- 5 dkg nahrubo sekaných mandlí* či sladkých meruňkových jader*
- rozkvedlané vejce* a plátky mandlí* na povrch
Lžičku medu rozmícháme s droždím, 2 lžícemi mouky a 3 lžícemi vlažné vody či mléka a necháme několik minut vzejít kvásek. Do domácí pekárny přemístíme vše kromě mandlí, rozinek a kandované kůry (pokud nás pekárna neupozorňuje pípnutím na poslední míchání, dáme tyto složky hned ze začátku). Vlijeme kvásek a zapneme na program kynutí bez pečení. Před posledním vymícháním přidáme mandle, rozinky a kůru. Z vykynutého těsta utvoříme jeden velký nebo několik malých bochánků, které necháme na plechu 10 - 20 minut dokynout. Mezitím nahřejeme troubu na 220 °C. Mazanec před vložením do trouby potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlemi. Po 15 minutách zapečení zmírníme teplotu na 170 °C a zvolna dopékáme. U vyšších tvarů můžeme na mazanec položit pečící papír, aby příliš nezhnědl. Pečeme dle velikosti 40 minut – 1 hodinu. Správné propečení zjistíme vpíchnutím špejle.
TIP: Do mazance můžeme přidat i hrst sezamu, chia semínek, pohanky či slunečnice (nenechte se vyděsit nazelenalou barvou, kterou může slunečnice během pečení získat).
* = pokud možno bio, od souseda nebo domácí