Tyto smažené kuličky z cizrny se konzumují nejen na Blízkém východě, ale jsou populární také v zemích západního světa. Zde slouží jako zdravější veganská náhrada karbanátků a připravují se ze sypkých směsí. Díky tomuto receptu zjistíte, že i příprava falafelu z cizrny je velmi snadná!
- 500 g suché cizrny*v
- 1 cibule*
- 4 stroužky česneku*
- 2 lžičky římského kmínu*
- 1 lžička mletého koriandru*
- 2 lžíce celozrnné hladké mouky*
- 4 lžíce nasekané petrželové natě*
- mořská sůl
- mleté chilli papričky* a pepř* dle chuti
Cizrnu propláchneme ve vodě a necháme ji 12 hodin nabobtnat v dostatečném množství vody. Poté vodu slijeme a cizrnu opět propláchneme. Nebudeme ji vařit, a tak ji rovnou přesypeme do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi. Vše rozmixujeme na hrubší hmotu s kousky, která sice drží pohromadě, ale netvoří jemnou hladkou kaši. Necháme 1 – 2 hodiny odstát, a poté tvoříme kuličky, které smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s pita chlebem, můžeme přidat hummus nebo tahinovou omáčku, listy salátu, jogurtovou zálivku… Vynikající je falafel pokapaný citrónovou šťávou. A pokud máme konzervativní strávníky, servírujeme falafel s bramborovou kaší či vařenými bramborami.
TIP: Tahinovou omáčku připravíme snadno rozmixováním bílého tahini s vodou v poměru cca 1:1 (dle požadované konzistence) a dochucením citrónovou šťávou, česnekem a solí.
* = bio