Rychlé nepečené cukroví z ovesných vloček slazené pouze javorovým sirupem.
- 10 dkg ovesných vloček*
- 10 dkg lískových oříšků*
- 60 dkg másla*
- 3 lžíce javorového sirupu*
- ¼ lžičky skořice*
- špetka Bourbon vanilky*
- brandy (dle chuti)
Ovesné vločky rozmixujeme na jemnou drť, stejně jako lískové oříšky. Smícháme vločky, oříšky, skořici a vanilku. Odvážíme 50 g směsi a dáme ji stranou. Zbytek smícháme s máslem a 3 lžícemi javorového sirupu a vypracujeme těsto. Necháme ztuhnout asi 20 minut v chladu. Do misky nalijeme javorový sirup, který můžeme podle chuti smíchat se lžící brandy. Z těsta tvoříme malé kuličky, které máčíme v javorovém sirupu a obalujeme ve zbytku sypké směsi. Necháme několik dní uležet.
TIP: Lískové oříšky můžeme předem lehce opražit pro zvýraznění chuti. Oříšky pražíme v horkovzdušné troubě při 140 °C asi 15 – 20 minut. Ve chvíli, kdy začnou vonět, jsou upražené.
* = bio