Pokud máte doma potomka, který místo zdravé domácí omáčky z čerstvé zeleniny vyžaduje na těstoviny kečup, můžete ho zkusit ošálit touto omáčkou.
olivový olej extra panenský*
hrst slunečnicových semínek*
1 cibule*
bylinky dle chuti (tymián*, oregáno*…)
1 mrkev*
6 rajčat*
mrkvová šťáva* dle chuti
1 malá passata* 410 g nebo rajský protlak* 100 g
mořská sůl
sušená třtinová šťáva RAPADURA*
ocet z červeného vína*
Na 2 lžících olivového oleje krátce osmahneme slunečnicová semínka s nakrájenou cibulkou, kořením a mrkví. Přidáme nakrájená rajčata a dusíme asi 15 minut. Pokud chceme použít co nejméně cukru, tak dusíme bez pokličky a průběžně podléváme mrkvovou šťávou. Ta omáčku krásně osladí. Nakonec přidáme passatu nebo protlak a vše rozmixujeme do hladka ponorným mixérem. Přidáme dle chuti několik lžic extra panenského olivového oleje a dochutíme solí, octem a sušenou třtinovou šťávou nebo tmavším třtinovým cukrem. Je-li omáčka určena dětem, které vyžadují sladký kečup, pak cukrem nešetříme. Pořád je to zdravější než těstoviny s kečupem!
TIP: Dle chuti můžeme spolu s cibulkou přidat například červenou papriku, lilek nebo česnek.
* = bio