Dýně hokkaido je výborná nejen jako hlavní součást krémové polévky, ale také třeba v zeleninové kari směsi. Výrazné kari koření krásně zamaskuje typickou chuť pohanky, která některým lidem úplně nesedí.
- 3 lžíce kokosového oleje*
- 1 lžička směsi koření kari (nebo dle chuti)
- 4 stroužky česneku*
- 3 cm čerstvého kořene zázvoru
- 2 hrnky dýně hokkaido*
- 1 střední sladká brambora*
- 1 jablko*
- hrst rozinek*
- mořská sůl
- citrónová šťáva*
- sójová smetana*
- vařená pohanka* jako příloha
Kořen zázvoru oloupeme a nastrouháme na struhadle. Česnek nakrájíme na kousky, dýni, mrkev a jablko oloupeme a nakrájíme na větší kostičky. Na rozpálený olej nasypeme kari koření, přidáme česnek a zázvor a krátce osmažíme. Přidáme dýni, mrkev, jablko a rozinky, podlijeme vodou a zvolna dusíme, dokud se vše nespojí a nezměkne (asi 30 minut). Mezitím si připravíme pohanku, kterou zalijeme vodou, lehce osolíme, přivedeme k varu, ihned odstavíme a necháme v teple dojít. Kari směs dochutíme solí a můžeme lehce okyselit citrónovou šťávou. Podáváme s pohankou a sójovou smetanou.
TIP: V tomto pokrmu převládá sladká chuť a může tedy chutnat i dětem. Zvláště použijeme-li nepálivou kari směs. Pro dospělé můžeme dochutit dodatečně chilli pastou či tabascem.
* = bio