Slaný nákyp s ovčím sýrem, olivami a rozmarýnem podáváme s červeným vínem, výborný je i za studena.
- 200 g quinoy*
- 500 ml čirého zeleninového vývaru*
- 200 g žampiónů
- 1 žlutá paprika*
- 3 lžíce EP olivového oleje*
- 2 - 3 rajčata* (dle velikosti)
- 1 menší cuketa*
- 20 zelených oliv bez pecky*
- 100 g nízkotučného tvarohu*
- 1 - 2 lžíce pasty ze zelených oliv
- bylinková sůl
- barevný pepř mletý*
- sušená mletá paprika*
- 1 lžička rozmarýnu*
- 100 g ovčí fety*
Quinou připravíme podle návodu na obalu, ale místo vody použijeme zeleninový vývar. Mezitím očistíme žampióny a papriku, nakrájíme je na kousky a osmažíme na olivovém oleji. Rajčata a cukety nakrájíme na tenké plátky. Uvařenou quinou smícháme s tvarohem, olivovým krémem a osmaženými žampióny s rajčaty a dochutíme solí, pepřem a sušenou paprikou. Směs nalijeme do vymazaného pekáčku nebo formy a poklademe plátky rajčat a cukety. Posypeme olivami, nadrobeným ovčím sýrem a rozmarýnem a zapékáme při 180 °C asi 30 minut.
TIP: Olivový krém (nazývaný také olivové paté) můžeme nahradit rozmixováním tmavých oliv (nejlépe naložených v oleji) s trochou olivového oleje, česneku a oregána. Je výborný i na pečivo, topinky, toasty apod.
* = bio
Recept přebrán se svolením z www.rapunzel.de.