S tímto dipem vytvoříme lehkou letní večeři nebo křupavé pohoštění k vínu pro přátele.
- 1 velký lilek*
- 1 stroužek česneku*
- 2 lžíce citrónové šťávy* (nejlépe čerstvé)
- 2 lžíce EP olivového oleje*
- 2 lžíce tahini*
- mořská sůl
- černý pepř*
- černé olivy*
- hladká petrželka* nebo rukola*
Lilek opláchneme, propícháme vidličkou ze všech stran a pečeme v troubě při 250 °C asi 30 minut. Trochu vychladlý lilek pak rozkrojíme po délce a dužinu vydlabeme. K lilkové dužině přidáme česnek, citrónovou šťávu, 1 lžíci oleje a tahini a rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme solí a pepřem a dáme na půl hodinu přikryté vychladnout do ledničky. Před podáváním dáme na talířek, zakápneme zbylým olejem a ozdobíme po krajích olivami a petrželkou či rukolou. Podáváme jako dip s pita chlebem a špalíčky zeleniny.
* = bio
Recept přebrán se svolením z www.rapunzel.de.