V našem sortimentu máme bio ovesné vločky bezlepkové – malé a velké. Proto jsme se rozhodli pro jistotu sepsat krátký elaborát o problematice bezlepkovosti ovsa.
1. Obsahuje oves lepek? Čistý oves neobsahuje lepek, jedná se tedy o přirozeně bezlepkovou potravinu. Bílkovina ovsa se nazývá avenin a jedná se o jinou látku než lepek.
2. Je tedy oves bezlepkový? Ne, běžně prodávaný oves a ovesné výrobky včetně vloček bezlepkové většinou nejsou. Je to z toho důvodu, že je oves většinou znečištěný obilninami obsahujícími lepek. Často je pěstován na poli, kde předtím rostly lepkové obilniny, které mohou vyrůst i další rok, nebo roste hned vedle pole s těmito obilninami. Ke kontaminaci může dojít i během žně, zpracování (zrna zachycená ve strojích) či uskladnění. Chceme-li získat skutečně bezlepkový oves, je nutná velká pečlivost – nesmí se použít znečištěné osivo, pole nesmí obsahovat cizí obilniny z minulosti, nesmí dojít ke znečištění stroji při sklizni a zpracování, ani během uskladnění... Samozřejmostí musí být důkladné kontroly při každém kroku včetně laboratorních rozborů. Výroba a balení vloček pak již probíhají v běžném bezlepkovém režimu. V tomto směru jsou nejdál severské evropské země, kde je produkce bezlepkového ovsa již dobře zvládnuta. Naše ovesné vločky bezlepkové pocházejí z Dánska.
3. Je bezlepkový oves vhodný pro bezlepkáře? Oves byl v minulosti považován za potravinu pro celiaky nevhodnou. Zdá se však, že nežádoucí reakce lze většinou připsat kontaminaci ovsa obilninami obsahujícími lepek a reakce na bílkovinu ovsa – avenin – jsou u celiaků velmi řídké (údaje se liší podle zdroje mezi 1 – 5 %). Provedené studie ukazují, že většina celiatiků oves dobře snáší – pokud je skutečně bezlepkový. Pod dohledem lékaře je možné oves postupně v malých dávkách začít konzumovat, a pokud se nevyskytnou nežádoucí reakce na avenin, tak zařadit oves do diety natrvalo. Čím dál tím více producentů potravin pro celiaky (včetně např. renomované značky Schär) má ve svém sortimentu bezlepkové produkty obsahující oves. A co se týče lidí, kteří se lepku vyhýbají dobrovolně, ti jistě mají svůj názor na oves již pevně daný, ať je jakýkoli. Lze snad jen dodat, že by bylo škoda se vyhýbat potravině tak nutričně bohaté, není-li k tomu dobrý důvod.