Lilkový dip melitzanosalata spolu s olivami, sýrem a grilovanou zeleninou je vynikajícím prvním chodem. Podáváme jej s nahřátým pita chlebem a zeleninou nakrájenou na špalíčky – mrkví, okurkou, řapíkatým celerem, žampiony…
- extra panenský olivový olej*
- 1 větší lilek*
- 1 lžíce bílého vinného octa*
- 1 - 2 lžíce citrónové šťávy*
- 1 lžíce jemně nasekané petrželové natě*
- 2 prolisované stroužky česneku*
- 150 g bílého jogurtu*
- 100 g smetanového čerstvého sýru*
- 1 lžíce strouhanky*
- mořská sůl
- pepř*
Lilek podélně rozkrojíme a rozkrojenou část potřeme olivovým olejem. Položíme na plech rozříznutou stranou a pečeme při 190 °C do změknutí asi 45 minut. Upečený lilek nakrájíme i se slupkou na menší díly a dáme do mixéru spolu se 3 lžícemi olivového oleje a zbytkem surovin. Rozmixujeme a necháme několik hodin vychladit. Před podáváním ochutnáme a eventuelně dosolíme či dokyselíme citrónovou šťávou.
TIP: Lilkový dip můžeme podávat i jako součást hlavního chodu ke grilovanému masu či zelenině, nebo jako malý snack s křupavými tortillovými chipsy.
* = pokud možno bio, od souseda nebo domácí