Mezi běžnými oleji a oleji lisovanými za studena jsou velké rozdíly jak nutriční, tak chuťové. Rozdíly jsou i v použití olejů.
Rafinované oleje
Běžně prodávané oleje jsou získávané extrakcí za využití vysokých teplot a organických rozpouštědel. Jsou obecně daleko lacinější, protože tyto postupy umožňují daleko vyšší výtěžek. Za vysokých teplot však vzniká řada páchnoucích či toxických látek. Tyto látky spolu se zbytky rozpouštědla se musí odstranit tzv. rafinací. Zároveň se však odstraní i všechny látky, vyskytující se v oleji ve stopových množstvích. Získáme tak čistý tuk bez původní chuti a vůně. Jinými slovy, rafinované oleje jsou si navzájem velmi podobné a můžeme je libovolně zaměňovat. Takto rafinované oleje jsou běžné v naší kuchyni.
Panenské oleje
Na opačné straně pak stojí panenské, neboli za studena lisované rostlinné oleje. Tyto oleje se šetrně lisují bez využití vysokých teplot a další nutné rafinace. Obsahují v oleji rozpustné vitaminy, přítomné v původní rostlinné surovině (hlavně vitamin E), cenné nenasycené mastné kyseliny a další živiny. Pro chuť oleje jsou velmi důležité přírodní aromatické látky, které v oleji zůstanou při lisování za studena. U těchto olejů jsou velmi důležité tipy na použití, protože obsažené mastné kyseliny se za vysokých teplot ničí a mohou se přeměnit na škodlivé látky. Nevýhodou lisování za studena je malý výtěžek lisování. (Rostlinná surovina se po vylisování za studena často dále zpracovává obvyklým způsobem pro získání běžného rafinovaného oleje.) Oleje lisované za studena jsou proto dražší než rafinované oleje. Dobrým kompromisem je používat oleje lisované za studena do pokrmů studené kuchyně a pro konečnou úpravu vařených či pečených jídel (např. na kaše, na brambory, do hotové polévky atd.) a pro smažení používat rafinované oleje.
Oleje značky RAPUNZEL
Světlicový a sezamový olej RAPUNZEL, které nabízíme, se lisují v mlýnu na oleje na jihozápadě Francie. Tento mlýn je jedním z mála, kde se zpracovávají výhradně semínka z kontrolovaného ekologického zemědělství. Kvalitní bio semínka se přivezou do mlýna a očistí se. Za nízkých teplot, při kterých zůstává obsah přírodních látek zachován, jsou rozdrcena v mechanickém šnekovém lisu, kde je z nich tlakem získáván olej. Ten se filtruje přes papír, a tím se zbaví většiny látek způsobujících zákal. Nicméně někdy může docházet ke vzniku zákalu či sraženin vzhledem k přítomnosti dalších přírodních látek. Tento jev je přirozený a není na závadu kvality oleje.
Postup se zdá poměrně jednoduchý a obejde se bez nákladných procesů. Vyžaduje ale velkou dovednost a výtěžek oleje je velmi nízký. Získaný olej je však vysoce kvalitní. Šetrné zpracování zaručuje, že v oleji zůstane zachováno maximum živin. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin je chráněn přírodním vitaminem E ze semínek. Obsah nežádoucích volných mastných kyselin, které nejsou odstraněny jako při rafinaci, je kontrolován. Teno obsah je tím nižší, čím lepší je semínko. Proto se používají pouze ta nejlepší bio semínka. Ve zdravé výživě jsou za studena lisované oleje již samozřejmostí – nyní přichází doba olejů lisovaných za studena z kontrolovaného ekologického zemědělství. Tak se nepoužije žádná chemie ani při pěstování olejnatých plodin ani při získávání jejich oleje!
TIP: I když jsou nerafinované rostlinné oleje lisované za studena zdravou a výživnou alternativou k živočišným tukům, jedná se stále o koncentrované tuky, a jako takové by měly být konzumovány ve střídmém množství. Je lépe těmito oleji částečně nahradit živočišné tuky ve stravě, ne pouze jimi stravu obohatit!