Sezóna dýní vrcholí, a pokud jste se již přejedli dýňové polévky a dýňového koláče, možná Vám přijde dýňová pomazánka vhod. S čerstvým domácím chlebem je to opravdová pochoutka.
- 500 g dýně hokaido*
- 150 ml vody
- 20 – 30 g čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku*
- ½ lžičky mořské soli
- špetka mletých chilli papriček* nebo feferonkového krému*
- 50 g panenského kokosového oleje*
Dýni nakrájíme na kousky a uvaříme ve vodě do měkka (asi 20 minut). Přidáme nastrouhaný zázvor, stroužek česneku, sůl a chilli a povaříme dalších 5 minut. Přidáme kokosový olej a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Ještě horké plníme do skleniček, uzavřeme a postavíme krátce dnem vzhůru. Pro delší skladování sterilizujeme skleničky 20 minut v troubě při teplotě 70 °C, nesterilizovaná pomazánka vydrží v ledničce asi 1 týden.
TIP: Hokaido pomazánku můžeme podávat i jako ultra zdravý dip k nakrájené zelenině.
* = pokud možno bio, od souseda nebo domácí
Recept přebrán se svolením z www.rapunzel.de.