Suroviny (na 1 plech)
- 2 vejce
- 2 lžíce teplé vody
- 250 g přírodního třtinového cukru Rapadura
- 4 lžíce hruško-jablečných povidel RAPUNZEL
- 1 lžíce rumu, vody či rostlinného mléka
- špetka nového koření nebo perníkového koření
- 1 lžíce kakaového prášku
- 1 lžička skořice
- 80 g nasekané hořké čokolády (Rapunzel 85 %)
- 250 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 125 g mletých mandlí
- 120 g celých mandlí
- 120 g lískových oříšků
Na polevu:
- 6 lžic prosátého moučkového cukru
- pár kapek teplé vody, případně rumu
Příprava:
Vejce vyšleháme se 2 lžícemi teplé vody do pěny s postupným zašleháváním cukru. Šleháme, dokud nevznikne hustá, krémová směs.
Do směsi postupně přidáváme zbývající suroviny kromě celých mandlí a lískových oříšků. Celé mandle a lískové ořechy přidáme až do hotového těsta.
Hotové těsto rovnoměrně rozetřeme na tloušťku cca 1 cm na vymazaný plech nebo na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C (horní/spodní ohřev) 20 minut.
Moučkový cukr prosejeme a smícháme s pár kapkami teplé vody nebo rumu. Ještě horký koláč potřeme tenkou vrstvou polevy a teplý ho nakrájíme na požadovanou velikost.
Tip: Pokud ho uchováme v plechové dóze, vydrží dlouho čerstvý!
Suroviny použijte pokud možno bio, od souseda nebo domácí.
Recept přebrán se svolením z www.rapunzel.de