Dýňová polévka je klasikou a velkou lahůdkou podzimní kuchyně. A v kombinaci s kokosovým mlékem, kurkumou, zázvorem a pomerančovou šťávou je naprosto neodolatelná.
Suroviny (na 4 porce)
- 600 g dýně Hokkaido - nakrájené na větší kostky
- 1 nakrájená cibule
- 1 stroužek česneku - prolisovaný či jemně nakrájený
- 2 lžíce kokosového oleje či extra panenského olivového oleje RAPUNZEL
- kari, kurkuma
- zázvor - čerstvě nastrouhaný (cca 3 cm)
- 400 ml kokosového mléka RAPUNZEL
- 600 ml zeleninového vývaru RAPUNZEL
- mořská sůl
- dýňový olej
- dýňová semínka
- 1 ks pomeranče k případnému dochucení
Příprava:
Dýni omyjeme, rozkrojíme napůl, odstraníme semínka a rozkrájíme ji na větší kostky.
Na kokosovém nebo olivovém oleji orestujeme cibuli a česnek, poté přidáme kostky dýně, kari, kurkumu a zázvor a krátce orestujeme.
Zalijeme kokosovým mlékem a zeleninovým vývarem, zamícháme a povaříme asi 15 minut. Poté polévku rozmixujeme a dochutíme solí.
Polévku podáváme ozdobenou troškou dýňového oleje a opraženými dýňovými semínky.
Tip: Před podáváním přidáme do polévky šťávu z půlky či celého pomeranče a krátce ji prohřejeme, ale nevaříme. Pomerančová šťáva dodá polévce příjemný svěží ovocný tón.
Suroviny použijte pokud možno bio, od souseda nebo domácí.
Recept přebrán se svolením z www.rapunzel.de.