Na tyto sušenky s polevou z javorového sirupu použijeme 1/3 z celé dávky základního sušenkového těsta. Zbytek těsta upotřebíme jako lehčí verzi lineckého třeba do ořechových koleček, ischelských dortíčků, nebo z něj upečeme sušenky, které slepujeme zavařeninou či máslovým krémem. Můžeme do něj i zapracovat oříšky, kokos, kakao, skořici a podobně, chceme-li ochucené sušenky.
Základní sušenkové těsto:
- 50 dkg hladké špaldové mouky* (ideálně půl na půl celozrnné a bílé)
- 25 dkg změklého másla*
- 16 dkg třtinového cukru*
- 2 vejce*
- citrónová kůra* z půlky citrónu
- 3 - 4 lžíce mléka*, je-li zapotřebí
Na zdobení:
- hrst vlašských ořechů*
- 60 ml javorového sirupu*
Nejprve připravíme těsto. Cukr rozmixujeme najemno. Ze všech složek vypracujeme hladké těsto, je-li příliš tuhé na to, aby se dalo snadno rozválet, přidáme dle potřeby trochu mléka. Těsto rozdělíme na třetiny a necháme několik hodin v chladu uležet. Jednu třetinu těsta dáme do tepla. Po změknutí těsta vyválíme 0,4 cm plát. Vykrajujeme sušenkové tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut lehce do růžova. Vlašské ořechy umeleme na jemno. Javorový sirup vlijeme do malého hrnce, ideálně s vyšším okrajem. Opatrně přivedeme k varu a zvolna na mírném ohni za stálého míchání odpařujeme asi 20 minut. Sirup hodně pění, proto je lepší vyšší nádoba. Vychladlé sušenky potíráme zahuštěným javorovým sirupem a hned sypeme mletými ořechy. Pokud sirup během zdobení ztuhne, přivedeme jej znovu v varu, můžeme přilít i trochu vody. Při zdobení dejte pozor, javorový sirup je velmi horký! Sušenky necháme přes noc zaschnout, potom teprve dáme do dózy. Do zbytku zahuštěného sirupu můžeme máčet celé půlky vlašských ořechů, nebo ho smíchat s mletými ořechy a tvořit hrudky, které necháme přes noc zaschnout.
* = bio