Barevná veganská mísa neboli "vegan bowl" je v současné době velmi oblíbenou gurmánskou záležitostí. Mísy jsou nabité skvělými surovinami a pouhý pohled na ně probouzí chuť k jídlu. Tato veganská mísa se skládá ze čtyř hlavních složek: cizrnové „bruschetty“, sójových bobů edamamé s pestem, sladkých bramborových hranolků a kukuřičného klasu – plus avokádový krémový dip. Skvělá kombinace, která dokonale nasytí a lahodí oku.
Suroviny (pro 4 osoby)
- 1 balení sterilované cizrny Rapunzel
- 1 cibule
- 1 velké rajče (odrůda Beefsteak)
- mořská sůl
- pepř
- bílý vinný ocet
- javorový sirup
- kmín
- 2 balení sójových bobů Edamamé Rapunzel
- 2 lžíce pesta verde
- 2 velké sladké brambory (batáty)
- 4 klasy kukuřice
- 1 zralé avokádo
- 1 lžička sezamové pasty Tahin Rapunzel
- extra panenský olivový olej
- 1 salátová okurka
- 125 g oblíbeného salátu (rukola, radicchio)
Příprava:
Cizrnu scedíme a vložíme ji do mísy. Cibuli a rajče nakrájíme najemno a polovinu nakrájených surovin přidáme k cizrně a promícháme. Podle chuti dosolíme, opepříme, zakápneme trochou olivového oleje, bílého vinného octa a troškou javorového sirupu. Přidáme špetku římského kmínu a znovu promícháme.
Sójové boby edamamé scedíme, promícháme je s pestem verde a dosolíme. Můžeme přidat trochu pečeného česneku pro vylepšení chuti.
Batáty oloupeme a nakrájíme je do tvaru hranolků. Smícháme je se 2 lžícemi olivového oleje, trochou mořské soli a rozprostřeme na plech či vyložíme na pečící papír. Pečeme je na 200 °C (horní/spodní ohřev) zhruba 15 minut.
Mezitím si na pánvi na trošce oleje opečeme kukuřičné klasy ze všech stran.
Na krémový dip si rozmixujeme avokádo s troškou sezamové pasty (tahin), 1 lžící olivového oleje, nadrobno nakrájenou půlkou cibule, troškou bílého vinného octa a javorového sirupu. Dosolíme a opepříme.
Okurku si nakrájíme na tenké plátky.
Do každé ze čtyř misek dáme trochu salátu (rukola, polníček, radicchio,…), okurky, pesta edamame, cizrnovou „bruschettu“, kukuřičný klas, plátky rajčat a několik sladkých batátových hranolek. Na závěr přidáme krémový avokádový dip.
Suroviny použijte pokud možno bio, od souseda nebo domácí.
Recept přebrán se svolením z www.rapunzel.de