Vegetariánská verze známého Chilli con carne (Chilli s masem) je stále oblíbenější nejen mezi vegetariány a vegany, ale také mezi milovníky fazolí. Tento pokrm má původ v Texasu, avšak nezapře výrazný vliv mexické kuchyně.
Suroviny (pro 6 osob)
- 400 g černých sterilovaných fazolí Rapunzel
- 400 g červených sterilovaných fazolí Rapunzel
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 cibule – nakrájená
- 4 stroužky česneku nakrájené nadrobno
- 200 g mrkve nakrájené na kostičky
- 3 stonky řapíkatého celeru nakrájené na menší kousky
- 2 červené papriky nakrájené na kostičky
- 1 lžíce chilli vloček
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 lžička mořské soli
- 800 g loupaných rajčat v plechovce Rapunzel (2 balení)
K podávání:
- dlouhozrnná bílá rýže Indica
- guacamole
Příprava:
Oba druhy fazolí (černé i červené) scedíme.
Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a opékáme do zlatavé barvy – asi 2 minuty. Přidáme česnek, mrkev, řapíkatý celer a papriku a restujeme 5 minut.
Poté přidáme kajenský pepř, chilli vločky a sůl a chvilku promícháme, aby se propojila vůně a chuť koření se zeleninou. Přidáme loupaná rajčata a fazole a dusíme asi 25 minut.
Mezitím si připravíme rýži a uvaříme ji dle návodu na obalu.
Chilli podáváme s rýží a guacamole.
Suroviny použijte pokud možno bio, od souseda nebo domácí.
Recept přebrán se svolením z www.rapunzel.de