Velikonoční klasika v podobě pečeného beránka umí skvěle ozdobit jídelní stůl. Náš beránek se peče z celozrnné špaldové mouky a zdobí medovým marcipánem. Milovníci sladké chuti si určitě přijdou na své.
Suroviny (na 1 beránka)
- 280 g měkkého másla
- 140 g přírodního třtinového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 5 malých vajec (cca 280 g)
- 280 g špaldové celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetku mořské soli
- 150 g medového marcipánu
- 1 vaječný bílek na potření / případně moučkový cukr na posypání
Příprava:
Máslo, cukr a vanilkový cukr ušleháme do nadýchané pěny. Postupně vmícháme vejce. Zapracujeme si mouku, prášek do pečiva a sůl a směs postupně přimícháme do máslového těsta.
Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do spodní části formy a poklepeme s ní o pracovní plochu, aby se těsto dobře rozložilo.
Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C (horkovzdušné 200 °C) – spodní a horní ohřev. Po upečení necháme 20 minut vychladnout ve formě. Poté uvolníme vrchní část formy a necháme beránka úplně vychladnout.
Medový marcipán prolisujeme přes hrubý lis na česnek a ozdobíme jím hlavu a hřbet velikonočního beránka
Tip: Požadovaná místa potřeme rozšlehaným vejcem, aby se marcipán lépe přilepil. Místo marcipánu můžeme beránka ozdobit moučkovým cukrem.
Suroviny použijte pokud možno bio, od souseda nebo domácí.
Recept přebrán se svolením z www.rapunzel.de