Tato zajímavá a velmi chutná alternativa klasických čokoládových vajíček potěší jak koledníky, tak všechny milovníky datlí a čokolády. Tyto zdravé "pralinky" z datlí a čokolády se dají vytvořit kdykoli v průběhu roku, pouze změníme tvar vejce na klasické kuličky.
Suroviny (cca na 20-25 kusů)
- 250 g datlí Deglet Nour bez pecky
- 2 polévkové lžíce kakaového prášku
- 50 g nugátové pomazánky Bionella nebo jiné oblíbené ořechové pomazánky
- 30 g mletých pražených lískových oříšků
- špetka mleté Bourbon vanilky
- špetka mořské soli
- 100 g hořké čokolády na vaření
Příprava:
Datle nakrájíme na malé kousky a namočíme je na 30 minut do vody. Poté vodu slijeme.
Kakaový prášek smícháme s Bionellou (či jinou oříškovou pomazánkou) a prohněteme společně s datlemi, namletými lískovými oříšky, vanilkou a solí, až vznikne hladké těsto. Můžeme použít kuchyňský robot, nebo prohníst těsto ručně. Pokud se těsto příliš drolí, přidáme ještě trochu nugátového krému. Lžící odebíráme kousky a z těsta tvarujeme nejprve kuličky a poté velikonoční vajíčka.
"Vajíčka" obalíme v rozpuštěné čokoládě na vaření a položíme na pečící papír, dokud poleva neztuhne. Na závěr můžeme vajíčka posypat kakaovým práškem.
Tip: Tyto pralinky si můžeme připravit kdykoli během roku ve tvaru klasických kuliček. Kromě obalení v čokoládě je následně můžeme posypat kokosem či mletými oříšky.
Suroviny použijte pokud možno bio, od souseda nebo domácí.
Recept přebrán se svolením z www.rapunzel.de