Pečené barevné papriky s nádivkou z fíků a quinoy na lůžku z kešu šafránové pěny potěší nejen žaludek, ale i oči.
Plněné papriky:
- 200 g quinoy*
- 660 ml vody
- 4 různobarevné papriky*
- 2 lžíce citrónového olivového oleje (nebo 2 lžíce olivového oleje* a pár kapek citrónové tresti)
- 2 lžíce oleje na smažení*
- 1 červená cibule*
- 2 mrkve*
- 120 g fíků*
- nastrouhaná kůra z 1/4 pomeranče*
- 1/2 až 1 lžička feferonkového krému*
- 1/4 svazku petrželky*
- mořská sůl
Kešu - šafránová pěna:
- 40 g 100% kešu pasty*
- 190 ml vody
- kůra ze 1/4 citrónu*
- špetka šafránu
- mořská sůl
Nejprve namočíme fíky do vody (asi na půl hodiny). Quinou vaříme v lehce osolené vodě asi 15 minut, dokud se voda nevyvaří. Papriky potřeme citrónovým olivovým olejem a trochou soli a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 12 minut při 220 °C. Necháme trochu vychladnout, ostrým nožem odřízneme vršek každé papriky, necháme odkapat šťávu uvnitř papriky a opatrně odřízneme semínka. Nyní připravíme náplň. Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pak je smažíme na olivovém oleji asi 4 minuty, přidáme 1/2 lžičky feferonkového krému, osušené a nadrobno nakrájené fíky a smažíme další 2 minuty. Petrželovou nať opláchneme a nasekáme nadrobno, vhodíme ji do pánve spolu s quinoou, promícháme a dochutíme solí a pomerančovou kůrou. Kešu pastu krátce povaříme s vodou, šafránem a citrónovou kůrou, dosolíme dle chuti a našleháme ručním šlehačem. Papriky naplníme nádivkou z quinoy a podáváme na lůžku z kešu šafránové pěny. Dozdobíme bylinkami.
* = bio
Recept přebrán se svolením z www.rapunzel.de.